ECN Electrical Forum - Discussion Forums for Electricians, Inspectors and Related Professionals
ECN Shout Chat
ShoutChat
Recent Posts
Square D "All-In-One" Panelboard
by NORCAL - 11/30/21 12:48 PM
Where is Everyone?
by luckyshadow - 11/21/21 10:14 AM
It's been an interesting career
by The Watt Doctor - 11/19/21 09:56 AM
Well I am back to stay (nearly 6 years)
by The Watt Doctor - 11/19/21 09:17 AM
Motor Load Relationships Between Fans and Pumps
by The Watt Doctor - 11/18/21 09:24 AM
New in the Gallery:
240/208 to a house
240/208 to a house
by wa2ise, October 9
Now you know.
Now you know.
by Tom_Horne, September 7
Who's Online Now
0 members (), 41 guests, and 24 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
#13481 09/05/02 10:45 AM
Joined: Apr 2001
Posts: 84
D
donles Offline OP
Member
If anyone has read my recent posts, you know that I have been replacing ungrounded receptacles in a residence with grounding type. Also, so far this particular residence has no ground available in the device boxes. I'm running a seperate ground wire.
This has me wondering if those surge protection devices that plug into a grounding receptacle REQUIRE a ground to work properly. I noticed that the homeowner has a computer plugged into one of these and the receptacle has an open ground. Someone had improperly replaced an ungrounded receptacle with a grounding type. I have only grounded a few of their receptacles so far but I would like to advocate bringing some of these illegal ones up to code. In addition to making them code-compliant, I'd like to have a technical argument concerning the operation of the surge protection devices i.e. do they need a ground?
Don

#13482 09/05/02 10:56 AM
Joined: Sep 2002
Posts: 131
T
Member
Why don't you use GFI outlets to protect the circuit and then use 3 wire outlets on the load side of the GFI

#13483 09/05/02 01:25 PM
Joined: Jan 2001
Posts: 1,044
Tom Offline
Member
IF you're looking at a good surge arrestor, it provides protection from line to neutral, line to ground and neutral to ground. Without an equipment ground, you've given up 2/3 of the protection.

There is no substitute for a proper equipment ground, especially when dealing with electronics. tsolanto's advice is fine in most cases, but you wouldn't see me betting my computer or TV on a circuit that does not contain an equipment ground.

Tom


Few things are harder to put up with than the annoyance of a good example.
#13484 09/07/02 01:18 AM
Joined: Apr 2002
Posts: 53
C
Member
Some surge protectors I have taken apart have MOV's in them. There is almost no protection if there is no ground. The MOV's "wear out" if they are constantly hit with spikes and such. Try telling someone to replace these every year or so and they look at you funny.

UPS manufacturers state that the circuit must have a ground for them to work.

I had a client that used to fry his computer equipment 3 times a year till I told him to hire an electrician to rewire his outlet. (had a ground outlet in an ungrounded 2 wire cloth romex circuit)
Static electricity is murderous to computer equipment in an ungrounded circuit.

#13485 09/07/02 10:12 AM
Joined: Aug 2001
Posts: 7,520
P
Member
Yep, without a ground you'll lose all common-mode surge protection and only get differential protection, i.e. high voltages between hot & neutral.

If you connect up a lot of equipment with filters on the AC line there will also be appreciable capacitance from hot & neutral to your "floating ground." The casings will likely sit at about 60V to true ground.


Link Copied to Clipboard
Featured:

Tools for Electricians
Tools for Electricians
 

* * * * * * *

2020 Master Electrician Exam Preparation Combos
2020 NEC Electrician
Exam Prep Combos:
Master / Journeyman

 

Member Spotlight
HotLine1
HotLine1
Brick, NJ USA
Posts: 7,283
Joined: April 2002
Top Posters(30 Days)
Admin 3
dsk 2
Popular Topics(Views)
286,309 Are you busy
218,760 Re: Forum
204,918 Need opinion
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.5