ECN Electrical Forum - Discussion Forums for Electricians, Inspectors and Related Professionals
ECN Shout Chat
ShoutChat Box
Recent Posts
From an outsider- How does tipping work?
by HotLine1 - 12/04/20 01:09 PM
Thought this was funny
by HotLine1 - 12/04/20 12:55 PM
Happy Thanksgiving
by Trumpy - 12/02/20 04:11 AM
Where is Everyone?
by Trumpy - 12/02/20 03:51 AM
What does your work place look like?
by Trumpy - 12/02/20 03:42 AM
New in the Gallery:
Facebook follies, bad wiring
FPE in Germany pt.2
Who's Online Now
0 registered members (), 23 guests, and 17 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
bad Zinsco panel #7651 02/14/02 01:33 AM
Joined: Jun 2001
Posts: 141
A
amp-man Offline OP
Member
Hi y'all,

Working at a house the other day, I came across a 30-year old Zinsco subpanel in a garage with serious corrosion problems. The panel is a 100A MLO, located next to a clothes dryer which was vented to the garage for 20 years or more.

The breakers were frozen in place. I presuaded them out, and the 30A water heater and 40A water pump breaker clips and corresponding busses were very badly pitted. The area behind the water heater breaker was badly scorched.

I cleaned up the busses and clips with a scotchbrite pad and some Noalox, wiped the busses and clips clean, and applied a thin coating of Noalox. I rearranged the position of the breakers so that a spare breaker sits on the most badly pitter section of buss, and a lightly-used 15A convenience outlet breaker on the next worst pitted section.

The circuits all tested OK (voltage and voltage drop, using an Ideal Sure-Test). When I put the panel cover on, I had to move the breakers around a bit to center them in the opening (as usual). The circuit served by the 15A breaker sititng on the bad section of buss read 80 volts. With te panel cover off, the voltage at the breaker terminal was O.K. (124V). With cover back on, circuit voltage was 80 again. All other circuits were O.K.

I left the situation with the cover on but with a slight mis-alignment of the breakers in the opening. There is a door over the area, so the 1/8" or less gap is not exposed unless the panel door is open.

The house is going to be remodeled starting a month or two, and this panel will be replaced, probably within 4-6 months. Any suggestions on how to better deal with the situation?

I'm thinking that if the poor contact between buss and breaker clip becomes a problem, I'll buy some of that Ilsco silver paste (used for improving connections between bolted buss bars), expecting that it'll improve the contact between the buss and breaker. I'd rather not double up the circuit with another. Any comments or other ideas?

Thanks in advance.

Work Gear for Electricians and the Trades
Re: bad Zinsco panel #7652 02/15/02 08:04 AM
Joined: Mar 2001
Posts: 2,056
R
Redsy Offline
Member
If the problem is just on the one lightly loaded circuit, I'd rather double up via pigtail splice to another lightly loaded circuit. The poor contact between the breaker and bus may cause problems under load, even if it seems ok now. And I wouldn't rely on the owners promise of changing the panel in the future. Too many things can happen in the meantime.

BTW, is there a such thing as a "good" Zinsco panel?


Featured:

2020 National Electrical Code
2020 National Electrical
Code (NEC)

* * * * * * *

2020 Master Electrician Exam Preparation Combos
2020 NEC Electrician
Exam Prep Combos:
Master / Journeyman

 

Member Spotlight
Admin
Admin
NY, USA
Posts: 3,632
Joined: October 2000
Show All Member Profiles 
Top Posters(30 Days)
Trumpy 20
Popular Topics(Views)
272,231 Are you busy
206,119 Re: Forum
194,112 Need opinion
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3