ECN Electrical Forum - Discussion Forums for Electricians, Inspectors and Related Professionals
ECN Shout Chat
ShoutChat
Recent Posts
Violation?
by renosteinke - 01/27/23 09:52 PM
Does NEC 551.71 (F) apply to dwellings?
by BigB - 01/20/23 10:46 AM
Power submeter connections
by HotLine1 - 01/19/23 09:09 AM
AFDD's coming to the UK
by Texas_Ranger - 01/17/23 07:22 PM
New in the Gallery:
Burger King crown sillyness
Burger King crown sillyness
by wa2ise, December 11
240/208 to a house
240/208 to a house
by wa2ise, October 9
Who's Online Now
0 members (), 74 guests, and 15 robots.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
Joined: Feb 2004
Posts: 115
H
Haligan Offline OP
Member
I have an occupancy detector switch controlling a split 15a rec. (top half always hot, bottom half switched. )
A very low resistive lighting load is plugged into the rec.
When the switch is set to Auto, the light is always on (low power). I swapped out that load with an incandescent lamp and the switch operates as expected.
My meter is reading 2-3 volts from the recep when the switch is on Auto and no motion is present.
Circuit is grounded all the way to panel.

I figure my options are:
1. Put the switched recep in its own box. It's in a 2gang box with another recep.
2. Find a way to add resistance to the low light load.
3. Try another switch.

Joined: Dec 2002
Posts: 228
J
Member
You may be seeing leakage from your switch, not induced voltage from the adjacent cable

Joined: Feb 2004
Posts: 115
H
Haligan Offline OP
Member
That narrows it down to #2 and #3.

Joined: May 2006
Posts: 20
J
Member
The sensor is deriving power from the AC line through the load. The sensor needs power all the time to be able to detect motion, and as a result lets a few mA leak through the load to power itself. With incandesant lighting this is unnoticable and not an issue. If you read the spec. sheet these sensors typicaly call for connection to permenant incandessant fixtures (not plug and cord connected). With an incandesant fixture (there may be a minimum wattage specified) it will work fine.

I know this is not a solution but it should atleast help you understand the problem. It is nothing to do with your wiring methods.

Joined: Feb 2004
Posts: 115
H
Haligan Offline OP
Member
I'll check the spec sheet. Letsee here, French, German, Spanish, Swahili, aha! English!

Yep. that was it. I called Leviton. They have a relay- driven sensor switch. I'll swap it out for that one.

thx


Link Copied to Clipboard
Featured:

Tools for Electricians
Tools for Electricians
 

* * * * * * *
2023 National Electrical Code (NEC)
2023 NEC Now Available!
 
* * * * * * *

2020 Master Electrician Exam Preparation Combos
2020 NEC Electrician
Exam Prep Combos:
Master / Journeyman

 

Member Spotlight
richard
richard
L.I. New York
Posts: 99
Joined: August 2003
Top Posters(30 Days)
BigB 7
triple 3
Popular Topics(Views)
302,738 Are you busy
231,967 Re: Forum
216,685 Need opinion
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.5