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Title:  Request for an Interpretation of Rule 36-306(5) – now Rule 36-308(6) 
 
Submitted by:  Ark Tsisserev of The City if Vancouver on August 21, 1992. 
 
Proposal:  Request for an Interpretation of Rule 36-306(5) – now Rule 36-308(6) as follows: 
 
Question: 
 
 Is the requirement of this Subrule applicable for a transformer connected to a grounded 

neutral system, where such a grounded neutral system represents: 
 

(a) High voltage (primary side) 
(b) Low voltage (secondary side) 

 
Reasons for Request:  Many designers question the requirement for a neutral of a low voltage 
side of a transformer to comply with Table 51, when a grounding conductor on the supply side of 
the service disconnecting means, which is fed from the secondary (low voltage) side of the 
transformer, is only required to be sized in accordance with Table 17 even if a ground fault 
current at the service disconnecting means may be of the same magnitude as the fault current at 
the transformer secondary. 
 
Chair’s Comments:   
 
(1) The answer to both (a) and (b) is “Yes”.  Although the concern behind the Rule relates 

primarily to the high voltage (primary side), it does not provide for any exclusion on the 
low voltage side. 

(2) It should not be overlooked that on many stations the transformer may be as large as 
20 MVA and the secondary voltage as high as 13.8 kV, thereby being capable of 
producing relatively large ground fault currents.  The return path through the neutral to 
earth may not keep the ground potential rise to acceptably low values. 

 
Note that the rule as it appears in the sixteenth edition is missing the words “shall be connected to 
the Station Ground Electrode”. 
 
 
 
 



Subcommittee Deliberation:  The six members who replied indicated agreement with the 
Chair’s comments.  Two made additional comments: 
 
 I agree with the Chair that both neutrals are to be grounded.  The station ground could be 

used for both but they could also be far enough apart to be different systems.  This would 
make the secondary ground at the service mandatory and more effective. 

 
 Agree with the Chair’s comments except higher secondary voltages result in lower 

secondary currents (Comment 2) 
 
Subcommittee Recommendation:  That the answer to both parts of the question be “Yes”. 
 
Chair's comments (Second Round)  This item was returned to the Subcommittee at the 91st 
meeting. The original submission predates me by two Subcommittee Chairs. As I understand it, 
there was a concern at the time about a Section 36 interpretation applying to the low voltage side 
of a transformer and the profound implications this could have on other rules. I also note that the 
original submission pertains to Rule 36-306(5) which is now numbered 36-308(6) in the 
Eighteenth (1998) Edition. As a starting point I suggest we first look at  the definition of a 
"station" which means " an assemblage of equipment at one place........ for the conversion or 
transformation of electrical energy and for connection between two or more circuits." In my view, 
a transformer becomes a station under this definition provided at least one winding is energized at 
a voltage above 750 V. The transformer provides the connection between at least two circuits as 
the primary and secondary would be considered two separate circuits. The secondary circuit could 
be a low voltage circuit.   
 
Secondly we should look at the purpose of the grounding conductor. The handbook tells us under 
intent for 36-308(6) that the transformer neutral on a grounded system be connected to the station 
ground electrode by a grounding conductor not less than 2/0 AWG copper. The grounding 
conductor shall have sufficient ampacity to carry the maximum ground fault current as specified 
in Table 51, and be in addition to the requirement of Subparagraph (2)(b)(i).  
 
The crux of the matter revolves around possible fault current paths to ground at the transformer. 
The path could be to the transformer tank or, internally or externally to a transformer neutral 
connection. Whether the neutral is on the high side or the low side or both is irrelevant. The Rule 
tells us that a transformer neutral on grounded systems shall be connected to the station ground 
electrode by a minimum No. 2/0 AWG copper conductor.  The interesting thing about Table 51 is 
that it only goes down to a fault duration of 0.5 seconds. If the maximum fault duration of the 
system is say 10 cycles, then a considerably smaller wire could, in theory, be considered. 
 
I conclude, therefore, that the answer is "yes" for both (a) and (b) of the submission and note that 
connection of the ground wire is made at the transformer.  
 
Subcommittee Deliberations (Second Round) 
Out of eleven members (including the Chair) there are seven "agrees", two “agree with 
comments", one "disagree" and one no response. The two respondents with comments and the 
one respondent who disagrees raise the same point, namely, that consideration should be given to 
other than solid grounded systems (e.g. high resistance ground and neutral grounded via current 
limiting device). The Chair recognizes that a good point is made, but feels that it goes beyond the 
literal interpretation of the Rule. As such, it could be presented as a new subject. The Chair notes, 
the scope of Section 36, talks about applicability to voltages in excess of 750 V and being 
amendatory to general requirements of the Code for installations operating at 750 V or less. 
Hence, it would appear that Rule 36-308(6) pertaining to 2/0 AWG  copper and Table 51 



grounding wire size requirements supercede wire sizes given elsewhere in Rules such as 
10-1108(1)(c).  
 
Subcommittee Recommendation (Second Round) 
The answer is "yes" for parts (a) and (b) of the question. 
 
Chair's Comments (Third Round): The sub-committee recommendation from the second round 
was defeated by the main committee at the 107th meeting in Victoria on the basis of a 
disagreement with the "yes" recommendation for part (b) of the question. The rationale was that if 
the secondary voltage is less that 750 V, Rule 36-308(6) would not apply. Instead, Section 10 
Rules apply because Section 36, under Rule 36-000(3), is only amendatory to the general 
requirements of the Code for voltages exceeding 750 V.  
 
Chair's Recommendation: That we reconsider our position and recommend a literal 
interpretation of "yes" to (a) and "no" to (b). Once accepted by the main committee, amend 
Rule 36-308(6) to remove the ambiguity under a new subject (per Rule C10.10) that also 
considers the safety aspects of neutral grounding for transformers having a high voltage primary 
and a low voltage secondary. 
 
Subcommittee deliberation (fourth round): Nine subcommittee members responded to the 4th 
round. All voted “yes” to part (a) of the interpretation. For part (b) of the interpretation, seven 
voted “no” and two voted “yes”. One comment for the (b) “yes” vote is: Subrule 36-000(1) says 
“This Section applies to installations operating at voltages in excess of 750 V”. It does not say 
“applies to the part of installations operating at voltages in excess of 750 V”. Subrule 36-000(3) 
reinforces this. The second comment for the (b) “yes” vote is: Using Table 51 will ensure that the 
ground conductor will withstand the fault current it may see. Table 17 specifies minimum size 
only for the ground conductor. A short circuit study is necessary, in addition, to select the proper 
size conductor. 
 
Chairs comments (fourth round): A “yes” consensus is reached for question (a). For question 
(b) we do not have a consensus, rather a majority opinion of “no”. However, two significant 
points around (b) were raised, one pertaining to ambiguity in the Code and the second to safety. 
The Chair feels comfortable with publishing a “yes” answer to (a) but uncomfortable with 
publishing a “no” answer to (b). Because we have a hung jury after the fourth round on question 
(b) the Chair is making a recommendation on behalf of the subcommittee to the main committee 
without further subcommittee deliberations: 
 
Subcommittee Recommendation (fourth round): Accept “yes” as the interpretation for part (a) 
of the question. Do not publish an answer to part (b) of the question.  
 
Close Subject 2314 on the understanding that the Section 36 Subcommittee will revise 
Rule 36-308(6) to address the issues around part (b) of the interpretation question under a new 
subject number. The Subcommittee asks for direction from the main committee on who will put 
forward a proposal for the new subject. 
 


