ECN Electrical Forum - Discussion Forums for Electricians, Inspectors and Related Professionals

Topic Options
Rate This Topic
#32876 - 01/05/04 01:56 PM "lost neutral"
sparkync Offline
Member
Registered: 10/17/02
Posts: 812
Loc: NC
A few days ago I posted a message about what really happened when a neutral was lost. Guess what?? Service call.... Customer said lights were very dim... went to check it out and after much checking..found out the feeder neutral was lost.. throwing approx. 240 volts on one leg.. It wasn't long before we smelt a burning smell. I turned off the main breaker, found out later it was the 120 volt clock and controls on the back of the range.. Before it was all over they had lost a microwave, coffee pot, 2 VCR's , electric clocks, 120 volt oil fired furnace controls, and probably more.. They turned it into their insurance agency, and we're waiting to see if they will pay.. I had to repull a new feeder and set a new panel outside ...grd. rods etc.... By the way the ground clamp on the ground rod they did have, was not secure.
It seems that this problem came in bunches for me.. This is about the third or so problem with a broken neutral in the last month or so.. At least I had a "educated way" of telling the insurance company what happened. Thanks again for all the help on the previous post about this sort of problem. I am more cautious now, to call to the customer's attention the need to replace their service wire when I see one that is "thread bare" outside due to age and weather. A lot around my area has the SE wire exposed and not in conduit, and many I see, has the outer insulation gone and the bare neutral showing. As in the case I just mentioned, it is especially bad when there is no ground rod connection at all... Thanks again for the help.. Steve
Top
Work Gear for Electricians and the Trades
#32877 - 01/05/04 07:06 PM Re: "lost neutral"
CRW Offline
Member
Registered: 02/11/01
Posts: 159
Loc: Bethlehem, PA USA
A friend of mine was having his service upgraded from 100A to 200A when he was getting a few rooms remodeled. The electrician was about to cut the old connections apart overhead when he noticed that the neutral wasn't connected at all. I don't know if it had just broken or was never connected, my friend was just relaying the story to me. But everything had been working in his house for years, I guess all the neutral current was running through his ground connection to the water main and maybe back through one of his neighbor's lines.
Top
#32878 - 01/05/04 07:12 PM Re: "lost neutral"
CRW Offline
Member
Registered: 02/11/01
Posts: 159
Loc: Bethlehem, PA USA
Another story from a co-worker--a neighbor of his was having some plumbing work done on one of his copper lines, I imagine it was the main from how he described what happened. The plumber cut the pipe and there was a huge arc, lights went out suddenly and various appliances started burning up. Immediately, my first guess was "no neutral!"
Top
#32879 - 01/06/04 05:46 AM Re: "lost neutral"
Attic Rat Offline
Member
Registered: 12/14/03
Posts: 524
Loc: Bergen Co.,N.J. USA
Quote:
I guess all the neutral current was running through his ground connection to the water main and maybe back through one of his neighbor's lines.

..So a lost neutral at one location can have an affect at another location?? Such as a neighboring house??
_________________________
.."if it ain't fixed,don't break it...call a Licensed Electrician"
Top
#32880 - 01/06/04 05:53 AM Re: "lost neutral"
Roger Offline
Member
Registered: 05/18/02
Posts: 1716
Loc: N.C.
Attic Rat, absolutly, this is quite common in older neighborhoods.

There are precautions plumbers are aware of in theses areas also.

Roger
Top
#32881 - 01/06/04 02:45 PM Re: "lost neutral"
sparky Offline
Member
Registered: 10/18/00
Posts: 5303
i'm looking forward to the noodle committee's definition in 05'...

can you imagine them sitting around debating weather the earth is a noodle ?

reminds me of these folks

~S~

[This message has been edited by sparky (edited 01-06-2004).]
Top
#32882 - 01/06/04 06:05 PM Re: "lost neutral"
harold endean Offline
Member
Registered: 02/16/02
Posts: 2233
Loc: Boonton, NJ
Once one of my guys was hooking up wires in an old building. He wired up a 12-3 RX wire turned it on and blew up 4 TV's. It seems that someone had screwed around with splices in the building and used the 2 phase wires in one 12-3 RX cable and 1 white wire in a second 12-3 cable.

Another time the gas company was removing a gas meter and saw a spark jump accross the pipes. He called the POCO and Fire Dept. etc. Turned out the neutral was gone, the old service didn't have any ground rods, and lost the neutral to the water pipe. Somehow the current was flowing back to the gas piping and that was the GEC.
Top
#32883 - 01/07/04 06:57 AM Re: "lost neutral"
DougW Offline
Member
Registered: 06/08/03
Posts: 1143
Loc: North Chicago, IL
Quote:
Somehow the current was flowing back to the gas piping and that was the GEC.


YEESH!

Had to explain how to troubleshoot a problem circuit to a friend up in Madison WI - seems the lamp that was installed in place of the old ceiling fan won't turn off.

He's a former LowVolt (alarm/data) guy, but it was a good exercise in language to try to explain how to determine if a neutral is being switched, instead of a hot. I've been seeing that a lot lately.
Top

Member Spotlight
Member Since: 01/22/05
Posts: 5316
New in the Gallery:
SE cable question
Featured:

2017 NEC and Related
2017 NEC
Now Available!

Shout Box


Who's Online
0 registered (), 65 Guests and 12 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
 
New in the Gallery:
SE cable question
 
Top Posters (30 Days)
Admin 47
HotLine1 43
gfretwell 19
Ruben Rocha 12
Trumpy 9
 
Newest Members
Scotto, Freecrowder, clee512, Jdscott2005, FAIZAN

ECN Electrical Forums - sponsored by Electrical Contractor Network - Electrical and Code Related Discussion for Electrical Contractors, Electricians, Inspectors, Instructors, Engineers and other related Professionals