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Title:  Clarification of Fire Pump Circuit, Rule 32-212 
 
Submitted by:  A. Tsisserev of City of Vancouver on June 24, 1998. 
 
Proposal:   
 
1. Renumber existing Rule 32-212 as Subrule (1). 
 
2. Add a new Subrule (2) to read as follows: 
 
(2) For the purpose of Subrule (1), a fire pump circuit is defined as the circuit supplied from 
an electrical transfer switch to a fire pump equipment as described in Rule 32-206. 
 
Reasons for Request:   
 
To clarify the intent of Subrule 32-212(1).   New Subrule (2) will explain that the extent of a “fire 
pump circuit” is defined as a circuit from a dedicated fire pump transfer switch to a fire pump 
equipment.  This clarification is essential in situations where a separate service box permitted by 
Rule 32-204 is not provided for a fire pump and a fire pump feeder is supplied from the building 
main distribution bus.  In many cases rating of the main bus might exceed 1000 A for 347/600 V 
power supply or exceed 2000 A for 120/208 V supply.  As a result such main distribution has to 
be provided with ground fault protection in conformance with Rule 14-102.  The latter condition 
might create a perception of a conflict with Rule 32-212.  New Subrule 32-212(2) will clarify that 
such a conflict does not exist, as long as a “fire pump circuit” starts from the fire pump transfer 
switch, which provides a power supply to the pump from a normal or emergency source. 
 
Chair's Comments: I agree with this proposal. 
 
 
Subcommittee Deliberations:  I believe we have a consensus.  There were eight members in 
favour of the proposal, including two with comments and one member against.   The comments 
are as follows: 

1. Connection of a fire pump electric feeder circuit to a building main distribution bus 
does not meet the NFPA 20 requirements.  Question can NFPA 20 be overruled? 

2. I agree with the proposal, but there may be confusion where no transfer switch is 
used. 



3.  If applied as written we could see a large installation where an emergency generator 
could have GFCI protection. 

 
In answer to the first comment, NFPA 20 electrically is not the enforceable document so this 
comment is rendered non- germane.   
 
Comment no. 2, under the National Building Code, electrical power to a fire pump must be 
supplied by a generator via a transfer switch.  Therefore, the fire pump circuit is proposed to start 
from an electrical transfer switch.   
 
Comment no. 3,  was from the negative commenter and its interesting to note, this commenter is 
in support of the intent of the proposal.   So to answer the negative commenter, this type of 
installation is not common and could be dealt with on an individual basis,  I don't agree with the 
reword of the rule suggested. 
 
Subcommittee recommendation: To accept the proposal. 
 
Chair’s Comments (Second Round):  At the June 2003 meeting of the Part I Committee, this 
Subject was returned to the Subcommittee for further consideration. 
 
Part I’s direction was as follows: 

- to change the title to "Ground Fault Protection(see Appendix B & G)" to meet the 
intent of the rule; and 

- move the proposed Subrule to an Appendix B Note since the proposal is more of a 
clarification of the rule. 

 
In discussion with the submitter these changes are acceptable.  
 
Subcommittee Deliberations:  Six of the eleven members responded in agreement and although 
there was a poor submissions of voters, there was a clear consensus. 
 
Subcommittee Recommendation:    To accept the proposal.  
 


